Πρωτοσέλιδο

Ένθετο Περιοδικό

Ένθετο Περιοδικό

Αθλητική Πολιτεία

Αθλητική Πολιτεία

Σήμανε η ώρα του Εφετείου

Αναρτήθηκε από Πολιτεία Αιτωλών & Ακαρνάνων | 4/07/2010 08:44:00 μ.μ.

Η κινητικότητα που σημειώνεται τον τελευταίο μήνα στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με την ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων, μεταξύ των οποίων και αυτό του Αγρινίου, παίρνει επίσημη έκφραση.
Tα Προεδρικά Διατάγματα του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαρ. Καστανίδη (που υπογράφονται και από τον υφυπουργό Οικονομικών Φ.Σαχινίδη), προβλέπουν τη λειτουργία των Εφετείων στις 16 Σεπτεμβρίου 2010. Έχουν αποσταλεί στο ΣτΕ για τον τυπικό έλεγχο της νομιμότητας (στις αρχές Μαΐου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση) και μετά θα σταλούν για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενδέχεται ο χρόνος που το θέμα θα κλείσει να παραταθεί εάν εμπλακεί και ο Άρειος Πάγος.
Συγκεκριμένα με το τρίτο Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου αυτού υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας, οι οποίες αποσπώνται από το Εφετείο Πατρών.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως στις 20 Μαρτίου του 2008 η ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε (σε ερώτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης) θετικά για την ίδρυση των συγκεκριμένων Εφετείων δημιουργώντας τότε βάσιμες προσδοκίες πως επιτέλους το Εφετείο θα ιδρυθεί στην Αιτωλοακαρνανία, έχοντας μάλιστα οριστεί και ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του ,στο Αγρίνιο ,η 16η Σεπτεμβρίου του 2008. Η συνέχεια όμως είναι γνωστή . Το γεγονός της ίδρυσης του Εφετείου στο Αγρίνιο(ποινικό) ( με υπόσχεση και για μελλοντική ίδρυση σε Μεσολόγγι του διοικητικού) πυροδότησε περαιτέρω τις αντιδράσεις που είχαν ξεκινήσει από τα τέλη του 2007 στο Μεσολόγγι στην προοπτική αυτής της εξέλιξης καθώς οι φορείς της πρωτεύουσας του νομού διεκδικούσαν το « όλον» Εφετείο . Στην ημερήσια διάταξη το κλείσιμο δρόμων, οι επισκέψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης (ακόμη και μήνυση στον τότε υπουργό Σωτήρη Χατζηδάκη κατέθεσε ο δικηγορικός σύλλογος Μεσολογγίου) ανακοινώσεις και πρακτικές διχαστικές από το Μεσολόγγι.
Στην παρούσα συγκυρία αναμένονται και νέες αντιδράσεις στο Μεσολόγγι .Όμως υπάρχει η πολιτική βούληση το θέμα να κλείσει οριστικά με την ίδρυση των Εφετείων ώστε να υλοποιηθεί και η σχετική υπόσχεση του Γιώργου Παπανδρέου. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση πίεσαν έντονα και οι Αρχές των άλλων περιοχών.