Πρωτοσέλιδο

Ένθετο Περιοδικό

Ένθετο Περιοδικό

Αθλητική Πολιτεία

Αθλητική Πολιτεία

Ξανά εμπόδια για το Εφετείο από την Αχαία

Αναρτήθηκε από Πολιτεία Αιτωλών & Ακαρνάνων | 4/10/2010 12:12:00 μ.μ.

To Ερώτημα για το πως Αιτωλοακαρνανία και Αχαια μπορουν να έχουν κοινό αναπτυξιακό βηματισμό, κοινώς να συνυπάρξουν υπό το ίδιο διοικητικό κέντρο, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επανέρχεται με έμφαση με αφορμή της αντιδράσεις στην Αχαια για την ίδρυση του Εφετείου.
Σύμφωνα λοιπόν με τα ΜΜΕ της Αχαιας, την Πέμπτη λοιπόν συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, το οποίο αποφάσισε να κηρύξει αρχικά διήμερη αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ίδρυση νέων Εφετείων, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη (15/4) θα συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση με στόχο την λήψη περαιτέρω αποφάσεων. «Η απόφαση της Πολιτείας να ιδρύσει στη χώρα μας τέσσερα νέα Εφετεία θεωρούμε ότι γίνεται καθαρά για πελατειακούς λόγους», δηλώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Ιωάννης Κίτσος, διαβλέποντας πως το Εφετείο Αγρινίου θα αποδυναμώσει το αντίστοιχο των Πατρών. «Θα υποβαθμιστεί το κύρος της Δικαιοσύνης και η λειτουργία του Εφετείου Πατρών», εξηγεί ο κ. Κίτσος, καθώς «για τη στελέχωση του νέου Εφετείου του Αγρινίου θα γίνουν αποσπάσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τα περιφερειακά Εφετεία της περιοχής μας, ανάμεσα στα οποία και της Πάτρας, που έχει πολλά κενά. Εάν γίνει αυτό, από τα 3 χρόνια που αναμένουμε για να προσδιοριστούν οι υποθέσεις, θα απαιτηθούν 6 χρόνια!». Επιπλέον, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών χαρακτηρίζει «πρόσχημα» το επιχείρημα περί χιλιομετρικής απόστασης για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, λέγοντας «πως 70 χιλιόμετρα είναι η Πάτρα από το Αγρίνιο. Με την ίδια λογική θα πρέπει να ιδρυθεί και Εφετείο στον Πύργο, από τον οποίο μας χωρίζουν 100 χιλιόμετρα ...;».
Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών
Λάβαμε γνώση ότι η Πολιτεία αποφάσισε να ιδρύσει στη χώρα μας τέσσερα (4) νέα Εφετεία. Έτσι λοιπόν η παρούσα κυβέρνηση επαναλαμβάνει, τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών, τα λάθη της προηγούμενης σχετικά με την ίδρυση νέων Δικαστηρίων.Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών στην μακρόχρονη ιστορία του συνεχώς αποδεικνύει ότι διαμορφώνει τις απόψεις του με βάση θεσμικά και γενικότερα κοινωνικά κριτήρια και όχι με συντεχνιακά, τα οποία θέτει σε δευτερεύουσα μοίρα.Με βάση λοιπόν τα κριτήρια αυτά, θεωρούμε ότι η ίδρυση νέων Εφετείων δεν πρέπει να αποτελεί «ανταλλάξιμο προϊόν», αλλά να είναι αφενός αποτέλεσμα γόνιμου προγραμματισμού και αφετέρου ορθού σχεδιασμού, με κύριο γνώμονα να εξασφαλίζονται τόσο η βιωσιμότητα των νεοϊδρυόμενων Δικαστηρίων όσο και αποφυγή σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων Δικαστηρίων.Εν όψει των πιο πάνω αναφερομένων το Δ.Σ. του Συλλόγου μας σε έκτακτη σημερινή συνεδρίαση του αποφάσισε ομόφωνα να απέχουν τα μέλη του από τα καθήκοντα τους, εκτός από τις 13, 14 και 15 Απριλίου που έχει ήδη προαποφασιστεί για το θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου και την Δευτέρα 12/4/2010 και Παρασκευή 16/4/2010 για την ίδρυση των νέων Εφετείων και στη συνέχεια θα επανεξετάσει τη στάση του.Καλούμε τα μέλη μας σε ενημερωτική έκτακτη Γενική Συνέλευση για την προσεχή Πέμπτη 15/4/2010 και ώρα 12:00 μεσ. στην Αίθουσα του Πρωτοδικείου.