Πρωτοσέλιδο

Ένθετο Περιοδικό

Ένθετο Περιοδικό

Αθλητική Πολιτεία

Αθλητική Πολιτεία

Αναγκαιότητα το μεγάλο Αγρίνιο

Αναρτήθηκε από Πολιτεία Αιτωλών & Ακαρνάνων | 4/16/2010 12:21:00 μ.μ.

Το μήνυμα της χθεσινής διαβούλευσης της ΤΕΔΚ στο Αγρίνιο. Σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουν δήμαρχοι και φορείς πλην του Δημ. Τραπεζιώτη.
Ενδιαφέρουσα αλλά και εκρηκτική ήταν η χθεσινή διαβούλευση της ΤΕΔΚ στο Αγρίνιο με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των δήμων της επαρχίας Τριχωνίδας αλλά και εκπροσώπων φορέων για το χωροταξικό του «Καλλικράτη». Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
1) Η διαβούλευση σε κάθε περίπτωση ήταν καθυστερημένη και κατόπιν εορτής καθώς , όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Απόστολος Κοιμήσης η πρόταση της ΤΕΔΚ θα αποσταλεί τη Δευτέρα στους αρμόδιους φορείς ενώ είναι γνωστό ότι την Τρίτη η κυβέρνηση θα δώσει το χωροταξικό.
2) Κυρίαρχη γνώμη των φορέων αλλά και των δημάρχων των όμορων δήμων του Αγρινίου είναι η δημιουργία ενός διευρυμένου δήμου Αγρινίου με τη συμμετοχή των δήμων Αγρινίου, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων, Νεάπολης, Στράτου, Αγγελοκάστρου, Παραβόλας, Θεστιέων, όπως με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία περιέγραψε ο Π. Μοσχολιός.
3) Ο δήμαρχος Θεστιέων Δ. Τραπεζιώτης έμεινε μόνος εκ των δημάρχων στην υπεράσπιση του σεναρίου του παρατριχώνιου δήμου. Δ. Γιαννοκώστας (Παναιτωλικού), Β. Καπέρδας (Παραβόλας), Λ. Παπαθανασίου (Παρακαμπυλίων), και Καπελλάκης (Νεάπολης) εξέφρασαν την άποψη ότι οι δήμοι τους θα πρέπει να συνενωθούν με το Αγρίνιο. Ίδια άποψη θυμίζουμε ότι εξέφρασε ο δήμαρχος Αγγελοκάστρου Ρουσογιάννης στη διαβούλευση του Μεσολογγίου. Ο δήμαρχος Θέρμου Θ.Πορφύρης στήριξε τη θέση ότι το Θέρμο πρέπει να είναι αδιαπράγματευτα έδρα δήμου είτε αν ο σημερινός μείνει ως έχει είτε εάν σε αυτόν προστεθούν οι τρεις όμοροι δήμοι. Δεν προέβαλε ως προτεραιότητα ούτε απέκλεισε το ενδεχόμενο του παρατριχώνιου δήμου.
4) Ο δήμαρχος Παραβόλας Βασίλης Καπέρδας έδωσε νέα τροπή στη συζήτηση ανάβοντας τα αίματα καθώς εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός με τη διαχείριση του προέδρου της ΤΕΔΚ Απόστολου Κοιμήση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση αλλά και όσους επεξεργάζονται τα σενάρια παρατριχώνιου δήμου.
5) Οι εκπρόσωποι φορέων Π. Τσιχριτζής (Επιμελητήριο), Γ. Παπαναστασίου (ΤΕΕ), Α. Ζώης (Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου) και Θ. Κουτσουπιάς (ΕΑΣ) υπέδειξαν ως πλέον σωστή κατεύθυνση τη μέγιστη δυνατή διεύρυνση του Αγρινίου. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ πάντως τόνισε ότι πρέπει να μιλήσουν οι τοπικές κοινωνίες ενώ ο πρόεδρος της ΕΑΣ τόνισε πως ακόμη και το Θέρμο θα έπρεπε να συνενωθεί με το Αγρίνιο. Π. Τσιχριτζής και Γ. Παπαναστασίου έκαναν και ιδιαίτερες αναφορές στο θέμα της περιφέρειας. «Ο αγώνας δεν έγινε – ξεπουλήθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Τσιχριτζής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κλίμα στη συζήτηση ήταν έντονο, τμήμα του ακροατηρίου «ζωηρό», δεν έλειψαν και οι προσωπικές αντεγκλήσεις και τα υπονοούμενα, ενώ και ο δήμαρχος Μακρυνείας Α.Ντζάνης πήρε στο τέλος το λόγο υπεραμυνόμενος τη συνένωση του δήμου του με το δήμο Αρακύνθου και σε διαφορετική περίπτωση τη συνένωση με το Αγρίνιο. Παράλληλα, επέκρινε τα σενάρια που θέλουν το δήμο του σε μια παρατριχώνια συνένωση.
Η διαβούλευση της ΤΕΔΚ ολοκληρώνεται σήμερα στην Αμφιλοχία με τη συμμετοχή των δήμων της επαρχίας Βάλτου που εξηγεί και την απουσία του δήμου Στράτου από τη χθεσινή σύσκεψη.