Πρωτοσέλιδο

Ένθετο Περιοδικό

Ένθετο Περιοδικό

Αθλητική Πολιτεία

Αθλητική Πολιτεία

Ατζέντα εκδηλώσεων

Αναρτήθηκε από Πολιτεία Αιτωλών & Ακαρνάνων | 11/24/2009 05:29:00 μ.μ.

Eκδήλωση για τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού
Οι πρωτοβουλίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των αρχαίων θεάτρων του νομού είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου , στις 19:00 μ.μ. , στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί ο αρχαιολογικός χάρτης του Νομού από την προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση. Ο αρχαιολογικός χάρτης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας και της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Εξάλλου θα παρουσιαστεί η ειδική έκδοση των αρχαίων θεάτρων του Νομού από τον . επίτιμο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Λάζαρο Κολώνα που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Νομαρχίας, της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».Τέλος θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τα αρχαία θέατρα του Νομού από τον πρόεδρο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» Σταύρο Μπένο. Το ντοκιμαντέρ για τα αρχαία θέατρα του Νομού είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Νομαρχίας , της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».
Το «Τρίτο Στεφάνι» στη Λέσχη Ανάγνωσης
Η Λέσχη Ανάγνωσης του Πνευματικού Κέντρου Aγρινίου «Στέλιος Τσιτσιμελής» παρουσιάζει το βιβλίο του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή ΄΄Τρίτο Στεφάνι΄΄. 47 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το “Τρίτο Στεφάνι” εξακολουθεί να διαβάζεται, να συζητιέται, να γοητεύει, να εμπνέει, να προκαλεί. Ποτέ πριν στη νεοελληνική λογοτεχνία ένα μυθιστόρημα δεν χρησιμοποίησε την προφορικότητα στη γραφή και το καθημερινό ιδιόλεκτο μιας τάξης.«Ο Ταχτσής είναι ο πρώτος που έκανε ύφος τη γλώσσα των μικροαστών, είχε την ευφυΐα αλλά και το ταλέντο να το αναπαράγει θεατρικά « γράφει ο Μένιος Κουμανταρέας. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η φιλόλογος Όλγα Διαμαντοπούλου – Σιούλα, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 7.00 μ.μ στο εντευκτήριο του τρένου και θα ακολουθήσει συζήτηση.«Οι συμπολίτες μας που επιθυμούν να προστεθούν στην παρέα των βιβλιόφιλων της λέσχης μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα» αναφέρεται από τη Λέσχη Αναγνωσης.

Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «μάγοι, ξόρκια και φυλαχτά.
Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο»
Το «Λαογραφικό – Ιστορικό – Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας»
οργανώνει Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Μάγοι, ξόρκια και φυλαχτά. Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο» στις 28 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου. Το Συμπόσιο πραγματοποιείται με τη συμπαράσταση του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αγρινίου.Το άνοιγμα του συμποσίου θα γίνει στις 6:00μ.μ. από την πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας Μαίρη Χρυσικοπούλου που θα έχει και το συντονισμό ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό και η αντιδήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κων/να Κατσαρή.Εισηγητές στο Α΄ Μέρος θα είναι η καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και π. πρόεδρος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Άννα Παπαμιχαήλ – Κουτρούμπα, Αθηνών με θέμα «όψεις μαγείας στη Δυτική Ρούμελη», ο θεολόγος και ιερέας Αγίου Δημητρίου Αγρινίου πατήρ Κων/νος Καντάνης με θέμα «η θέση της Εκκλησίας για τη μαγεία και το ξόρκι», η Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Χρυσούλα Σπυρέλη με θέμα «το ξόρκι στη Λογοτεχνία» και ο ψυχίατρος Χρήστος Σκαμνέλος με θέμα «ψυχιατρική και μαγεία: μια ιστορική διαδρομή».Θα ακολουθήσει συζήτηση
Το Β΄ Μέρος περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο, απόσπασμα από το θεατρικό έργο της Μαίρη Χρυσικοπούλου «ΤΟ ΚΤΗΜΑ», και τη Σκηνή 6 «η ξορκίστρα» (ξόρκια από τη συλλογή του Αλέκου Τσατσούλη, περιοχή Λυσιμαχίας).
Το Γ΄ Μέρος περιλαμβάνει δημοτικά τραγούδια, που εμπεριέχουν τις λέξεις μάγια, μάγισσες κ.λ.π. με τη συνοδεία μουσικού οργάνου, από το συγκρότημα του Κώστα Φρίτζου του συλλόγου «Συντροφιά με την παράδοση». Τραγουδά ο Θωμάς Φρίτζος.

«Υπογονιμότητα – Σύγχρονες εξελίξεις και δεδομένα»
Ο Ροταριανός Όμιλος Αγρινίου και ο Όμιλος Inner Wheel Αγρινίου, οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Υπογονιμότητα – Σύγχρονες εξελίξεις και δεδομένα».Ομιλητές θα είναι ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Dr Κων/νος Πάντος με θέμα «30 χρόνια εξωσωματικής γονιμοποίησης - Τα σύγχροναδεδομένα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» και η Βιολόγος – Κλινική Εμβρυολόγος Τέρψη Βαξεβάνογλου με θέμα «Ο ρόλος του εργαστηρίου στην εξωσωματική γονιμοποίηση».Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 21:00 στο Corali Club (Εθνική οδός).(Τιμή πρόσκλησης μετά φαγητού 20 Ευρώ)

Στο νομό ο Μητροπολίτης Μεσογαιας και Λαυρεωτικής Νικόλαος
To διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολή Aιτωλίας και Ακαρνανίας ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 μ.μ. θα μιλήσει στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, στην εκδήλωση που διοργανώνει το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως Ατόμων με Αναπηρίες «Παναγία Ελεούσα». Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει και ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Εξάλλου ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος θα αναπτύξει το θέμα «Αγάπη, χαρά και ειρήνη πάντα νουν υπερέχουσα», στο πλαίσιο εκδηλώσεως που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο αμφιθέατρο του Νομαρχιακού Μεγάρου, στο Μεσολόγγι, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 18:30 μ.μ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες και την επιδιωκόμενη ανέγερση Στέγης Αυτιστικών Ατόμων, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της Μητροπόλεως.

Συζήτηση με θέμα «Παιδική Εργασία – Μαθητική διαρροή – Κακοποίηση»
Οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και τα βιβλιοπωλεία Planus – Αφοί Χριστοδουλόπουλοι, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της Βησσαρίας Ζορμπά – Ραμμοπούλου «Το Κρυμμένο Εργοστάσιο Παιχνιδιών» οργανώνουν συζήτηση με θέμα «Παιδική Εργασία – Μαθητική διαρροή – Κακοποίηση».Η συζήτηση θα λάβει χώρα το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 17:00μ.μ. στο χώρο του νέου βιβλιοπωλείου (Σουλίου 41, τηλ: 26410 28752). Θα μιλήσουν η Ψυχολόγος Ελευθερία Φύσσα, και Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής και Προϊστάμενος του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων Ν. Αιτωλ/νίας Νίκος Δεληγιάννης.Στη συζήτηση θα συμμετέχει και η συγγραφέας.