Πρωτοσέλιδο

Ένθετο Περιοδικό

Ένθετο Περιοδικό

Αθλητική Πολιτεία

Αθλητική Πολιτεία

Σεμινάριο στο Θέρμο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ)

Αναρτήθηκε από Πολιτεία Αιτωλών & Ακαρνάνων | 11/10/2009 01:18:00 μ.μ.

Για 7η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το σεμινάριο του Δικτύου Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ). Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επέκταση του Δικτύου σε νέες περιοχές παρακολούθησης, η απόκτηση νέων μελών και η μετεκπαίδευση και κατάρτιση των παλιών μελών. Φέτος την τιμητική της έχει η προστατευόμενη περιοχή των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας.
Στις 14-15 Νοεμβρίου η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) με την συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου πραγματοποιεί το σεμινάριο των caretakers στο Θέρμο για την Νότια Ελλάδα και τα νησιά ενώ στις 7-8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά του Λαγκαδά σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ελευθέριου – Κορδελιού και το Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας Βόλβης για την Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα.
Το φετινό πρόγραμμα στο Θέρμο περιλαμβάνει εισαγωγικές διαλέξεις για τα νέα μέλη του δικτύου ενώ για τα παλαιότερα θα υπάρξει εκπαίδευση στη συμπλήρωση της ετήσιας αναφοράς και θα δοθεί έμφαση σε μεθόδους καταγραφής των πουλιών στο πεδίο και αντιμετώπισης απειλών. Θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν το δίκτυο, καθώς και παρουσίαση του προγράμματος και των στόχων του για το επόμενο έτος. Επίσης ο κ. Κόκκοτος Δημήτριος Υπεύθυνος του ΚΠΕ Θέρμου θα παρουσιάσει τις δραστηριότητες και τα περιβαλλοντικά προγράμματα του κέντρου.
Το σεμινάριο ολοκληρώνεται την Κυριακή με την εισηγηση παρουσίασης των λιμνών Τριχωνίδας-Λυσιμαχίας IBA091, την επίσκεψη πεδίου των μελών στις λίμνες αυτές όπου θα πραγματοποιηθούν καταγραφές ορνιθοπαρατήρησης και πρακτική άσκηση για τις φετινές μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις.
Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλία (IBA) αποτελούν ένα παγκόσμιο δίκτυο περιοχών (>10.000 περιοχές), που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των απειλούμενων ειδών πουλιών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Στην Ελλάδα ο αριθμός των περιοχών αυτών φτάνει τις 1966, ενώ οι Υπεύθυνοι παρακολούθησης περίπου 80.
Το δίκτυο αυτό αποτελεί την πιο πετυχημένη παγκόσμια πρωτοβουλία δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών και φιλοδοξεί να εξασφαλίσει στα πουλιά κατάλληλους τόπους για αναπαραγωγή, διαχείμαση, ή στάση κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρόμων.

Μαμάσης Χρ. Διονύσιος