Πρωτοσέλιδο

Ένθετο Περιοδικό

Ένθετο Περιοδικό

Αθλητική Πολιτεία

Αθλητική Πολιτεία

Aγώνας Κατσικόπουλου να μην αλλάξει η Περιφέρεια

Αναρτήθηκε από Πολιτεία Αιτωλών & Ακαρνάνων | 2/05/2010 06:36:00 μ.μ.

Επιμένει με κάθε ευκαιρία ο νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος στην άποψη του να μην αλλάξουν τα όρια των Περιφερειών ενόψει της εφαρμογής του «Καλλικράτη». Την ώρα που η Αχαΐα δίνει αγώνα για να μην αποσχισθεί η Αιτωλοακαρνανία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας της Δευτέρας το θέμα δεν τίθεται καν στην ημερήσια διάταξη. Παραθέτουμε αποσπάσμα από την ομιλία του νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλου κατά την ομιλία του σήμερα στην ΕΝΑΕ:
Ας έρθουμε όμως στα βασικά διακυβεύματα αυτής της μεγάλης αλλαγής για τη χώρα.
Και ας αρχίσουμε από την κουβέντα που γίνεται από ορισμένους σχετικά με την αναγκαιότητα αλλαγής των γεωγραφικών ορίων των περιφερειών.
Κατά τη γνώμη μου, δεν θα πρέπει να υπάρχει καν θέμα αυτή τη στιγμή ή να τεθεί σε διαβούλευση, ο επανακαθορισμός των ορίων των 13 Περιφερειών.
Πρώτον γιατί έχουν ομογενοποιηθεί οι παρεμβάσεις και οι υποδομές από τα τρία υποστηρικτικά πλαίσια περιφερειακής σύγκλισης της ΕΕ και αποδίδουν ολοκληρωμένα στις περιφέρειες.
Δεύτερον γιατί έχει επιτευχθεί διαχρονικά η οικονομική και κοινωνική συνοχή στα πλαίσια μιας αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια. Οι περιφέρειες έχουν εγκρίνει και υλοποιούν τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Είναι σαφές ότι ο επανακαθορισμός των ορίων των Περιφερειών στην παρούσα χρονική στιγμή και με δεδομένα τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια που έχουμε μέχρι τις εκλογές και την εφαρμογή, στην πράξη, του Καλλικράτη, θα δημιουργήσει πολλαπλά, οικονομικά, λειτουργικά και κοινωνικά προβλήματα. Κυρίως όμως θα δημιουργήσει κίνδυνο απώλειας ολόκληρου του ΕΣΠΑ.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι κάθε αλλαγή θα έθετε πρόβλημα ανασχεδιασμού και νέας έγκρισης του ΕΣΠΑ, εφόσον σαν εργαλείο περιφερειακής σύγκλισης και πολιτικής, έχει βασιστεί στα ισχύοντα περιφερειακά κριτήρια και μεγέθη. Ήδη, εξαιτίας των χειρισμών και της ολιγωρίας της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουμε χάσει δύο πολύτιμα χρόνια. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους πειραματισμούς, καθώς αυτό που προέχει, αυτό που περιμένουν οι πολίτες, είναι η οικονομική ανάκαμψη και όχι η γεωγραφική αναδιάταξη. Στο επίπεδο των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων, κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, αλλά και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που είναι το ζητούμενο όλων, θα είναι η ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, η αναπτυξιακή επανεκκίνηση των δυνάμεων της υπαίθρου και όχι η κουβέντα για τα γεωγραφικά όρια των περιφερειών. Δεν υπάρχουν ούτε τα περιθώρια να γνωριστούν οι κοινωνίες από την αρχή και να αποκτήσουν νέους συνεκτικούς δεσμούς, διότι οι δεσμοί δεν αποκτώνται με βιαστικά πειράματα, ούτε τα περιθώρια να γίνουν λάθη, που είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να αποδειχθούν μια αποτυχία, που δεν θα μπορούμε να πάρουμε πίσω σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή και για τον τόπο και για την επιτυχία του «Καλλικράτη».