Πρωτοσέλιδο

Ένθετο Περιοδικό

Ένθετο Περιοδικό

Αθλητική Πολιτεία

Αθλητική Πολιτεία

Eκδήλωση μνήμης και τιμής από τους Αγρινιώτες της Αθήνας.

Αναρτήθηκε από Πολιτεία Αιτωλών & Ακαρνάνων | 12/23/2009 06:34:00 μ.μ.

Αναμνήσεις και θύμισες από τπαλιά ξύπνησε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Σύλλογος των εν Αθήναις Αγρινιωτών» την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου στη Στοά του Βιβλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την ίδρυσή του και 20 χρόνων από τότε που εκδόθηκε για πρώτη φορά το περιοδικό Ρίζα Αγρινιωτών. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, το ακροατήριο είχε τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο παρελθόν, ανασύροντας μνήμες από τη γενέτειρα, αλλά και από τη 50χρονη πορεία του συλλόγου.Η εκδήλωση άνοιξε με ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα για την ιστορία του Αγρινίου και του συλλόγου το οποίο επιμελήθηκε η Θεοδώρα Υφαντή (μέλος του Δ.Σ.). Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος Μόλλη Βότση-Αναστασοπούλου, ενώ ο αντίστοιχος του δημάρχου Αγρινίου δεν πραγματοποιήθηκε, αφού ο κ. Παύλος Μοσχολιός δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ενός κρυολογήματος που τον ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες.
«Η ατομική και συλλογική διάσταση στο πρόσωπο. Η συμμετοχή στο Σύλλογο» ήταν το θέμα που ανέπτυξε στη συνέχεια η Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος των εν Αθήναις Αγρινιωτών, Ανδρομάχη Μαρκαντωνάτου-Σκαλτσά, με τον πρώην Πρόεδρο του συλλόγου Δημήτρη Τζίμα να μιλάει αμέσως μετά για την ιστορία του σωματείου και τα πρώτα χρόνια του περιοδικού. Η εισήγηση του Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανάσιου Παλιούρα που ακολούθησε εστίαζε στην προσφορά της Ρίζας στην τέχνη και στον πολιτισμό της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τη Διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας Χρυσούλα Σπυρέλη, η οποία αναφέρθηκε στην ανανέωση του περιοδικού τα τρία τελευταία χρόνια.
Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν η βράβευση όλων των προσώπων που διετέλεσαν Πρόεδροι κατά τη διάρκεια της 50χρονης πορείας του, για την ουσιαστική τους συμβολή στην επίτευξη των καταστατικών του σκοπών. Συνολικά πρόκειται για τα εξής 7 άτομα (τα τρία πρώτα δεν βρίσκονται εν ζωή γι αυτό και τα αναμνηστικά παρέλαβαν συγγενικά τους πρόσωπα) : Σωτήριος Μαρκόπουλος, Αντώνιος Παπαντολέων, Κωνσταντίνος Παπαφώτης, Γρηγόριος Νίκας, Δημήτρης Παπαστόλου, Ελευθέριος Παλαμάς και Δημήτρης Τζίμας.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου Ανδρέας Μπρέσιακας.