Πρωτοσέλιδο

Ένθετο Περιοδικό

Ένθετο Περιοδικό

Αθλητική Πολιτεία

Αθλητική Πολιτεία

Συλλήψεις στη Σκουρτού για αρχαιοκαπηλία

Αναρτήθηκε από Πολιτεία Αιτωλών & Ακαρνάνων | 3/22/2010 10:35:00 π.μ.

Συνελήφθησαν χθές 21-3-2010 και ώρα 10:30, στο δ.δ. Σκουρτούς Αστακού από Αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 44 και 50 ετών, για παραβάσεις του Νόμου «περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».Ειδικότερα σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι παραπάνω ημεδαποί, βρέθηκαν συσκευασμένα εντός σάκων, τα ακόλουθα αντικείμενα προοριζόμενα προς πώληση:
α)Κορμί ακέφαλο μαρμάρινο γυναικείου αγάλματος, ύψους 60 εκατ. περίπου, χωρίς άκρα με χιτώνα και ιμάτιο ελληνιστικών χρόνων ή ρωμαϊκών.
β)Τμήμα χάλκινου δίσκου κατόπτρου.
γ) Χάλκινο μαχαιρίδιο μήκους 17,5 εκατ. περίπου σπασμένο σε δύο τμήματα.
δ)Δύο μολύβδινες αγνύθες (υφαντικά βάρη).
ε)Δύο πήλινες αγνύθες (υφαντικά βάρη).
στ) Οκτώ νομίσματα βυζαντινών χρόνων.
ζ)Καθιστό γυναικείο αγαλμάτινο, που παραπέμπει σε αιγυπτιακές μορφές θεοτήτων.
η)Μία χάλκινη αγκράφα ζώνης βυζαντινών ή νεότερων χρόνων.
θ)Χάλκινο αντικείμενο λεπτό (ενδεχομένως πώμα απροσδιορίστου χρονολογίας).
ι)Μικρός ελικωτός αμφορέας σύγχρονης εποχής (πιθανόν αντίγραφο).
ια) Τρία σιδερένια εργαλεία νεότερων χρόνων (πιθανόν σφυρί, καλέμι).
Σε έρευνα που επακολούθησε στις οικίες των παραπάνω ημεδαπών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επίσης δύο χάλκινα νομίσματα βυζαντινής εποχής.
Από την πρώτη εκτίμηση των υπαλλήλων της αρμοδίας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προέκυψε ότι τα κατασχεθέντα αντικείμενα έχουν σημαντική αρχαιολογική αξία, το πρώτο δε των ανωτέρω χαρακτηρίσθηκε ως μοναδικό και ανεκτίμητο εύρημα.Οι δύο ημεδαποί συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου και θα οδηγηθούν στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.
Από το Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου, που ενεργεί την προανάκριση, διεξάγεται έρευνα για να εντοπισθούν οι χώροι των παράνομων ανασκαφών, καθώς και η τυχόν ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας.