Λίγες ώρες μετά την κάλπη
αλλά και …την παραλία
Του Γιώργου Ροΐδη
Έχει γούστο , αμέσως μετά τις εκλογές, να παρακολουθείς προεκλογικά σποτάκια, να διαβάζεις προεκλογικές ομιλίες και προεκλογικές διαφημιστικές καταχωρήσεις. Η ένταση των ημερών , η προσπάθεια να τεθούν διλήμματα προκαλούν βερμπαλισμούς, αισθητικές και πολιτικές ακροβασίες που πολλές φορές οδηγούν σε γραφικότητες. Η μετεκλογική ψύχραιμη ματιά μόνο σε μαύρες σκέψεις για το επίπεδο του πολιτικού λόγου μπορεί να οδηγήσει.
Εν πάσει περιπτώσει , οι ευρωεκλογές τελείωσαν και όλοι γυρίζουν στην καθημερινότητα τους. Είτε επιστρέφοντας από την κάλπη, είτε βγαίνοντας από το μπάνιο στη θάλασσα.
Και φυσικά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Παρά το ότι τα πολιτικά κόμματα θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο, οι ευρωεκλογές δεν πρόσφεραν κάτι παραπάνω και φυσικά δεν μας έκαναν σοφότερους πέρα από μια «δυνατή» δημοσκόπηση πεντέμισι εκατομμυρίων ψηφοφόρων.
Στην Αιτωλοακαρνανία υπήρξε μια «επιστροφή στα βασικά». Το εκλογικό της αποτέλεσμα αποτύπωσε σχεδόν με ακρίβεια το αποτέλεσμα ή μάλλον την διαφορά των δυο κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε για σχεδόν 0.6% την πανελληνιά διαφορά αλλά μάλλον απέχει μακράν από αυτό που ονειρεύονταν λίγες μέρες πριν.
Στη ΝΔ κάποιοι κρυφογελάνε γιατί μάλλον είχαν πιστέψει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διέδιδαν ότι θα νικήσουν στο νομό με 7 και 8 μονάδες διαφορά. Αυτό , για όσους είχαν γνώση δημοσκοπικών δεδομένων, δεν συνέβη ποτέ. Οπότε τζάμπα η «τρομάρα» αλλά καλό θα είναι την επόμενη φορά να προσέχουν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ πού τοποθετούν τον πήχη. Πέντε μονάδες διαφορά όμως είναι ...πέντε μονάδες διαφορά και αυτό επιδέχεται σοβαρής συζήτησης στη ΝΔ και φυσικά ούτε λόγος για αναστεναγμό ανακούφισης.
Το ΚΚΕ πέτυχε το αναμενόμενο, ο ΛΑΟΣ πήγε καλύτερα αλλά όχι όπως σε άλλες περιοχές της χώρας. Στο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα πρέπει να αναρωτηθούν πάρα πολύ γιατί ποτέ στην Αιτωλοακαρνανία (τόπος με πολίτικη παράδοση που ευνοεί την απήχηση του κόμματος τους) δεν κατάφεραν να «ριζώσουν» και να διευρύνουν το ακροατήριο τους.
Αυτά για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου , οι οποίες θα μείνουν στην ιστορία ως οι εκλογές της «παραλίας». Όσο και να διαφωνεί κάποιος με αυτή τη λογική, αυτό ήταν το κυρίαρχο και πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης.
1 στους 2 προτίμησε συνειδητά την παραλία . Αν κάποιος από αυτούς δεν ευχαριστήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα πάντως… καλά να πάθει. Οι κάλπες ήταν εκεί για μια μόνο μέρα. Φυσικά δεν συμβαίνει το ίδιο με την παραλία…